Bæredygtig bolig i Rønde

På det naturskønne Mols - i bunden af Kaløvig - har en familie realiseret drømmen om en energineutral og bæredygtig bolig. Boligen er energimæssigt selvforsynende fra jordvarme og solceller, og regnvandet håndteres på den mest miljørigtige måde ved at blive afledt ud på egen grund og herefter nedsive.

Jordvarmeanlægget er gravet ned i haven ud mod Kalø Vig og leverer varme året rundt. På længebygningerne er der placeret solcelleanlæg, der forsyner boligen og familiens elbil med strøm. Strømmen lagres på et batterianlæg, så der ikke er behov for at tappe strøm fra elnettet i overskyede perioder.

Boligen er opført som et træhus med træskeletvægge og træspær med træunderlag for tagpap. Facadebeklædning er opført i hhv. FCS-certificeret cedertræ og træ, der er beskyttet ved at bruge den japanske Shou sugi ban-metode. Det er en traditionel japansk imprægneringsmetode, hvor det yderste lag træ forkulles for at skabe et beskyttende lag for vind, regn og UV-stråler.

Boligen har en klar og let aflæselig disponering med tre bygningskroppe med hver sit arkitektoniske udtryk. Stuen og hovedindgangen er placeret centralt i en bygningsdel med fladt tag. Mod øst og vest afgrænses den af længebygninger med saddeltag. I længebygningen mod øst er de private rum som soveværelse, værelser og bad placeret, imens længebygningen mod vest danner rammen om aktive rum som køkken, bryggers og værksted (samt en intereret garagen). Boligen lukker sig ud mod vejsiden og åbner sig op ud mod Kalø Vig, så beboerne oplever mere og mere af udsigten, jo længere de kommer ind i boligen.

Den aktive del af boligen er forbundet med stuen - både visuelt og fysisk - ved hjælp af åbninger af forskellig form og størrelse. Den private del af boligen er kun bundet sammen med resten af boligen via de nødvendige fysiske åbninger. Ud mod Kalø Vig kan store glaspartier åbnes, så grænsen mellem ude og inde opløses og de to går i ét.

haveside stue siddeniche superwood sugi ban

FAKTA

 
Rådgivning Totalrådgivning (ingeniør og arkitekt)
)Kunde Privat
Anlægssum 5 mio DKK
Omfang 259 m²
Område Rønde Kommune
Årstal 2019
Sagsnr. 17.197

Silkeborg

Kastaniehøjvej 4
8600 Silkeborg
Tlf. 8681 7060
CVR 40168478

Roskilde

Københavnsvej 81
4000 Roskilde
Tlf. 7070 7888
CVR 40168931

©2022 Designet med af Constructa A/S